Отново благодаря за допълнителните отговори ! Вече съм по-спокойна !
И още един въпрос - без протокол за прихващане подписан от Б и В , на основание на договора за цесия може ли да фирма В до покрие свое задължение по фактури към фирма Б , а за остатъка да си заведе съдебно дело ?
Аз мисля , че фирма А е  цедент , а фирма В цесионер и аз съм от В. След договора за цесия фирма А решава да прехвърли вземането си на фирма Г - имат си там някакви взаимоотношения тези фирми. Проблемът е в това , че фирма В и фирма Г сключват договор за изработка и в клауза от договора изясняват , че 38000.00 евро се покриват от въпросното вземане и остатъка от стойността на договора - 17900.00 лв ще се изплати ефективно . Основният длъжник - фирма Б отказва да издава каквито и да било документи , нищо не работи , уволнила е работниците си поради липса на работа и от нея съдействие няма. Явно фактура за целия договор трябва да има , но тези 38000.00 с ДДС - един път са били фактурирани и това ДДС по някакъв начин трябва да се изчисти. Не знам - на основание на договора за цесия фирма В дали като вече останал длъжник не може да издаде КИ към фирма А и също така фактура към фирма Г ? По този начин би се избегнало  бруталното ДДС . А сумата от 38000.00 евро е с включено ДДС !  А най-големият проблем е че аз научавам всичко това на дата 24.06.2015 г !!!!!
Фирма А има вземане от фирма Б - 38000.00 евро - авансово платени , фактурирани и без изпълнение на договореното. Фирма А сключва договор за цесия на вземането си с фирма В. Фирми Б и В са свързани лица и имат също взаимоотношения помежду си. Непосредствено след договора за цесия цедентът - фирма А прехвърля правото за вземане на трета фирма Г . Фирма В изработва и монтира ПВЦ и Алумин.дограма и в тристранното споразумение се задължава на стойността на вземането - 38000.00 евро да изработи такива продукти за фирма Г. Фирма Г си иска фактура за направеното за нея .Но тези пари са фактурирани един път на фирма А .От тук нататък горкия цесионер - т.е. аз не зная как да процедирам .Мога да издам фактура на фирма Г , ако получа насрещна от фирма А. Или фирма А да фактурира тази сума на фирма Г и по този начин могат да се елиминират двете фактури - доставна и продажна на фирма А . А плащането на фирма В за извършеното .... не знам . Обърках се ! Не съм наясно и със счетоводното отразяване .Класиката ми е ясна - други дебитори , други кредитори , После цесията облагаема сделка ли е по ЗДДС . Според мен като чисто финансова услуга - не .Ама не съм сигурна .
Моля,  няма ли кой да помогне.
Да . Трябва да си самоначислите ДДС в този случаи !
Здравейте приятели ! Отново имам проблем и ви моля за мнение и помощ. СОЛ - свободна професия може ли като такова да бъде работодател и да командирова свои работници в чужбина ? Това което успях да прочета е , че и може и не може да бъде осигурител - работодател ! Дискусионен е казуса и затова ви моля да помогнете !
Колеги,моля да си сверя часовника - фирма в ликвидация от м.10.2013 г и в изчакване на 6 месечния срок за окончателно заличаване трябва ли да си подаде нулевата ГДД за 2013 г - защото няма дейност и трябва ли да си публикува нулевия ГФО в АВ ?